Založ si blog

Nebojme sa seniorov, v striebornej ekonomike je naša budúcnosť

Pojem strieborná ekonomika je populárne označenie pre ekonomiku, kde vysokú časť spotreby vytvárajú seniori. Strieborná ekonomika nehovorí o zvyšovaní zamestnanosti starších osôb, ale o využití ekonomického dopytu, ktorý produkuje populácia v staršom veku (so striebornými vlasmi).

 

Európa aj Slovensko starnú. To je objektívny fakt. Rôzne strany pred voľbami ponúkajú „zaručené“ recepty na to, ako hroziacu demografickú krízu zažehnať. Sľubujú, že podporia mladé rodiny, zvýšia pôrodnosť, či rozdajú byty. Na jednu vec však drvivá väčšina z nich zabúda. Hocikoľko detí sa narodí, seniori tu budú a bude ich stále viac. Čo ponúkajú pre nich? Okrem sociálnych balíčkov skoro nič. Seniori si pritom zaslúžia pozornosť nielen ako prijímatelia finančnej pomoci, ale najmä ako občania, ktorí pre Slovensko celý život tvorili hodnoty a nechcú sa počas jesene života cítiť spoločnosťou odvrhnutí.

Dobre si uvedomuje, že pre našich spoluobčanov v dôchodkovom veku musíme vytvoriť prostredie, v ktorom sa budú môcť realizovať a odovzdávať svoje skúsenosti novým generáciám. Samozrejme myslíme aj na to, aby žili dôstojný život, bez obáv o to, koľko im na konci mesiaca ostane z dôchodku.

 

Bolo by vhodné presadíť, aby štát viac podporoval vzdelávanie seniorov cez rôzne rekvalifikačné kurzy a Univerzity tretieho veku, ktoré budú pre všetkých záujemcov bezplatné. Dôchodcovia, ktorí sa na to cítia sa budú môcť vďaka nim zamestnať a popri zárobku budú pozitívne vplývať svojimi životnými hodnotami na kultúru na pracovisku.

Seniorom je treba vytvoriť podmienky zrušením  všetkých poplatkov pri administratívnych úkonoch v štátnych úradoch. Je totižto nehorázne žiadať od ľudí, ktorí celý život prispievali do rozpočtu, aby si kupovali kolky.

 

Seniori by mali mať bezplatnú zdravotnú starostlivosť a to bezvýhradne, vrátane liekov a ozdravných pobytov. Často sa stretávame s tým, že starším ľuďom sa zhoršuje zdravotný stav len preto, lebo sa boja ísť k lekárovi a následne platiť nemalú časť dôchodku za lieky. Tým sa nielen skracuje ich život, ale štát musí znášať náklady na zdravotnú starostlivosť, ktorej by sa dalo včas vyhnúť.

Takiež počet denných stacionárov je nedostatočný a zlepšením ich fungovania, materiálneho aj personálneho vybavenia. Vidíme okolo seba výborné príklady stacionárov, ktoré dávajú svojim klientom špičkové služby všetkého druhu, no sú odkázané na sponzorské príspevky a dary. To považujeme za nedôstojné. Organizácie, ktoré sa o seniorov starajú budeme daňovo zvýhodňovať.

 

99% dôchodcov na Slovensku si nemôže dovoliť všetko to, čo by k životu potrebovali a čo by im spríjemnilo jeseň ich života. Sme presvedčení o tom, že štát tu musí zasiahnuť a pomôcť im. Nie je to len v záujme dôchodcov, ale celej spoločnosti.

Vyššia minimálna mzda zvyšuje životnú úroveň a odstraňuje chudobu

14.01.2020

Keď sme v roku 2012 navrhovali zvýšenie minimálnej mzdy na 600€, smiali sa nám, hovorili že by to zruinovalo ekonomiku. Vládne strany od nás túto myšlienku prebrali a dnes sa už k 600 eurám blížime a ekonomike sa pritom darí. Keď slušne žiješ a pracuješ, nemal by si živoriť. Minimálna mzda sa na tento rok zvýši až na 580 eur, čo je dobrá správa pre tých [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Pavel Weiss

Líder strany 99% Občiansky hlas. 99% Občiansky hlas kritizuje korupciu, rozkrádanie a nesprávne priority počas vlády pravice aj ľavice po roku 1989 a za svoje hlavné priority považuje Zdravotnictvo , Ekonomiku , platovú rovnosť medzi ženami a mužmi, zníženie daní a odvodov pre nižšie a stredné vrstvy a vznik nových pracovných miest aj mimo Bratislavy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3034x
Priemerná čítanosť článkov: 1517x

Autor blogu

Kategórie

Archív